kreativne inovacije images
Početna Konsalting usluge O nama Klijenti Projekti SME WEEK 2010.-2015. Poslovna putovanja Konferencije i poslovni skupovi

 

Hasap sistem - CENA I VREME

Cena za uvođenje hasapa kreće se između 600 i 1000 eura (od 4-6 rata).
Potrebno je oko mesec ipo dana, zavisi od obima posla, broja zaposlenih, broja objekata i sl.
Plaćanje preko žiro računa preduzeća.
klijenti

call button

Hasap sistem - Uvodjenje hasapa - hasap plan

HACCP plan ili HASAP sistem za bezbednost hrane, je pisani program (plan) koji se sprovodi tokom svih procesa prijema, pripreme i serviranja (ili pakovanja) prehrambenih proizvoda.
Uvodjenje hasapa predstavlja stavljanje na papir sve ono što inače radite u svom objektu, samo malo ozbiljnije i odgovornije.

Sam naziv HACCP, je u Srbiji poznatiji kao HASAP.
Tako da se implementacija haccp-a prevodi i kao uvodjenje hasapa.

 

Ako imate plan da otvorite mini klanicu ili malu preradu mesa, slobodno nam se obratite. Imamo urađenih 15-20 što mini klanica, što prerada mesa.

Detaljnije pogledajte na datim linkovima

Hasap za male klanice

Hasap za male prerade mesa

Hasap sistem - neophodnost?

Da bi hrana ili proizvod u objektu bili zdravstveno bezbedni. Uvodjenjem sistema za bezbednost hrane obezbeđuje veće zadovoljstvo korisnika, osigurava se racionalno korišćenje sirovina. Novi zakon o bezbednosti hrane je na snazi od 01.04.2019. godine i doneo nam je neke izmene, zbog čega bi bilo potrebno uraditi i redovno održavanje sisteam (41/09; 17/2019).

Ko je zadužen za sprovođenje HACCP sistema ?

Svi zaposleni u objektu. Odgovornost za sprovođenje - uvodjenjem hasap sistema jasno se definiše odgovornost koju snosi svaka zaposlena osoba u odredjenim fazama pripreme ili prerade proizvoda

hasap sistem

Naše klijente redovno obilazimo u skladu sa dogovorom, vršimo nadzornu proveru, a po potrebi i reviziju sistema. Proveravamo funkcionalnost sistema i usaglašavamo sa potrebnim novim zahtevima.

Pored ovih usluga, pružamo i dodatne konsalting usluge prema potrebi vaše organizacije. Ukoliko imate potrebe za organizacionim razvojem vaše organizacije, budite slobodni da nam se obratite.


Kako mi radimo ?

Kreativne Inovacije Vam izlaze u susret sa najjednostavnijim i najefikasnijim rešenjima za uvodjenje sistema za bezbednost hrane. Ne komplikujemo situaciju bespotrebno.
Našim metodama rada HACCP sistem prilagođavamo Vašem objektu. Nećemo Vas ugušiti papirologijom, birokratijom i registratorima.

 

Koliko košta i koliko je vremena potrebno za uvodjenje haccpa?

Na osnovu popunjenog Upitnika za pripremu i za uvodjenje hasapa, i izvršene analize Vašeg ugostiteljskog objekta ili proizvodnog objekta, definišemo cenu za hasap sistem koja se kreće između 600 i 1000 Eura. Ponudu pogedajte detaljnije OVDE. Kroz proceduru uvođenja, se "izgubi" malo na vremenu, s obzirom da zpsoleni moraju napustiti svoja radna mesta i posvetiti se i obuci.

Sertifikovanje hasapa - sertifikacija hasap sistema - hasap sertifikat

Sertifikacija sistema nije obavezna prema Zakonu o bezbednosti hrane Republike Srbije. Potreno je samo da imate plan po kome poslujete.

Sertifikacija sistema vam je potrebna ukoliko se bavite izvozom svojih prehrambenih proizvoda i kupac iz inostranstva vam traži sertifikat.

Ukoliko vam kupac ne traži sertifikovani hasap sistem, tada vam hasap sertifikat nije potreban, a sama sertifikacija hasap sistema predstavlja vašu ličnu želju i privatnu inicijativu.
Vreme uvodjenja hasapa dosta zavisi od veličine objekta i od samih zaposlenih u objektu.

Hasap sistem - šta se konkretno dobija?

hasap sistem

Uvodjenjem haccp sistema dobija se HACCP Plan koji funkcioniše. To je živ sistem, a ne mrtvo slovo na papiru. Kada se implementira hasap sistem dobija se zdravstveno bezbedan proizvod, disciplina i red u objektu, bolji poslovni odnos između poslodavca i zaposlenih. Tokom uvođenja, definišemo i matricu odgovornosti, proizvodne tokove pripreme hrane, kao i logističke kanale ukoliko imate više prodajnih objekata.
Svim tim aktivnostima, se dobija usaglašenost sa zakonom o bezbednosti hrane Republike Srbije.
I poslednje, ali i najbitnije dobija se zadovoljan korisnik :-)

Šta raditi kada se završi uvodjenje hasapa ?

Poštovati procedure, voditi zapise i ček liste.

Ukoliko dođe do promene lokacije objekta ili do izmene proizvodnog asortimana (obogaćivanje menija novim receptima) ili promene načina poslovanja ugostiteljskog objekta (uvođenje usluge dostave hrane, ketering), nije neophodno ponovo raditi hasap sistem, potrebno je uraditi reviziju hasap sistema, dopuniti dokumentaciju, obučiti osoblje.

Nakon godinu dana, obavljamo reviziju kompletno uvedenog haccpa, koja podrazumeva pregled postojeće dokumentacije, analize, ponovnu obuku zapsolenih i slično. Ako na primer, otvorite novi objekat, zaposlite nove ljude, neophodno je da povežemo uvedeni haccp sa novonastalom situacijom i sa postojećim objektom za proizvodnju hrane. Nakon dokumentovanog dela, snimanja stanja, posanja izveštaja i usaglašavanja dokumentacije, pristupamo obuci zaposlenih.

Obuke su najznačajnija stvar, ne samo u haccp sistemu već i ua životu uopšte. Poželjno bi bilo da na nivou organizacije definišete refreshment obuke, tj. obuke koje se organizuju s vremena na preme. Ljudi su skloni da zaborave neke stvari, može se desiti da izgube entuzijazam u radu, usled monotonije i nemanja prostora za napredak u organizaciji. Kroz ponovne obuke, osvežimo znanje zaposlenima, objasnimo nove trendove na polju zdravstvene bezbednosti hrane u Srbiji, a i u svetu.

Menadžment organizacije bi bilo poželjno da prepozna nove zahteve od strane svetskog tržišta za uvođejem dodatnih procedura i da omogući zaposlenima upoznavanje sa novim pravilima igre po pitanju bezbednosti hrane. Odbrana hrane i povlačenje hrane tj.upakovanih proizvoda spremnih za konzumiranje, su samo od nekih novima iz prošlih godina koji se pojavljuju kao normalan i logičan sled događaja po pitanju hrane.

Slične stranice:

- haccp ponuda
- haccp
- haccp standard
- implementacija haccp standarda
- uvodjenje hasapa
- haccp_standard_za_kuhinje

Za preuzimanje "Vodiča za hasap", preuzetog sa sajta Ministarstva, kliknite ovde.

Za preuzimanje "Zakona o bezbednosti hrane", kliknite ovde.